Kalarepki faszerowane

Kalarepki faszerowane

  • 01:00
  • 4 porcje
  • 1090 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 8 młodych kalarepek
    • 300 g mielonej cielęciny (ew. wieprzowiny)
    • 1 pszenna czerstwa bułka
    • 1 szklanka mleka
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Kalerepki obieramy.

2

Odcinamy z każdej wierzch i łyżeczką do drylowania wydrążamy wnętrze, uważając, by nie przebić kalarepek na wylot.

3

Ośródkę bułki moczymy w mleku, odciskamy.

4

Dokładnie mieszamy z mięsem, dodając drobno posiekane czosnek oraz koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przyrządzonym farszem nadziewamy kalarepki.

5

Przyrządzonym farszem nadziewamy kalarepki. W płaskim rondlu rozgrzewamy łyżkę masła, wkładamy kalarepki oraz wydrążone kawałki ich wnętrza, podlewamy nieco wodą, przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości, w razie potrzeby podlewając jeszcze wodą. Gdy kalarepki będą miękkie, a w garnku pozostanie jeszcze woda, odparowujemy ją, trzymając przez kilka minut odkryte naczynie na ogniu, podajemy.


Komentarze