Kalarepki faszerowane sałatką z makaronu

Kalarepki faszerowane sałatką z makaronu

  • 01:15
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​2 kalarepki
    • 100 g makaronu w kształcie ryżu
    • 75 g sera feta
    • 1/2 papryki czerwonej
    • 3 gałązki natki pietruszki
    • 2 pomidory
    • 2 szalotki
    • ​2 gałązki szałwii
    • 100 ml białego wina
    • 2 ząbki czosnku
    • 50 g masła
    • 50 ml oliwy
    • skórka z cytryny
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Nie powinien być w pełni miękki, ponieważ będzie jeszcze pieczony. Najlepiej będzie, gdy od czasu gotowania podanego na opakowaniu, odejmiesz 2 minuty. Przelej makaron zimną wodą i odsącz na sitku.

2

Kalarepki umyj i odetnij liście. Zetnij wierzch kalarepek na ok. 1/4 ich wysokości. Nie wyrzucaj odciętych części. Posłużą jako przykrywki. Pozostałą część obierz nożykiem do warzyw.

3

W szerokim rondelku wstaw wodę i lekko przypraw ją solą. Gdy tylko woda zagotuje się, wstaw młode kalarepki i gotuj ok. 10 minut. Przed faszerowaniem powinny delikatnie zmięknąć. Wyjmij je z wody i odsącz. Za pomocą małego nożyka i łyżki wydrąż środki.

4

Do ugotowanego makaronu dodaj pokruszony ser. Paprykę pokrój w kosteczkę, a skórkę cytryny w paski. Posiekaj też natkę pietruszki i dodaj do nadzienia. Przypraw wszystko solą i świeżo mielonym pieprzem oraz zgniecionym 1 ząbkiem czosnku. Na koniec wlej oliwę i całość wymieszaj.

5

Do wydrążonych kalarepek nałóż obficie farsz. Powinien delikatnie wystawać poza kalarepkę. Przykryj kalarepki wcześniej odciętymi przykrywkami i przełóż do naczynia ceramicznego.

6

Pomidory umyj i pokrój na małe kawałki. Czosnek i szalotki pokrój w plasterki. Obsyp kalarepki pomidorami z cebulą i czosnkiem. Przypraw delikatnie solą i świeżo mielonym pieprzem. Wlej białe wino i dodaj poszarpane listki szałwii. Na koniec na wierzchu poukładaj kawałki masła. Wstaw do pieczenia na ok. 40 minut w temp. 180⁰C. Naczynie możesz przykryć, aby kalarepki szybciej się upiekły. Pamiętaj jednak, aby 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę. Warzywa będą mogły jeszcze się zrumienić.

7

Wyjmij kalarepki i od razu podawaj. Każdą sztukę przełóż na półmisek i polej duszonymi pomidorami z szałwią.


Komentarze