Kalarepki nadziewane fetą

Kalarepki nadziewane fetą

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • po 2 większe kalarepki na osobę
    • ser feta (najlepiej twardsza grecka)
    • przecier pomidorowy
    • czosnek granulowany
    • tymianek
    • 1 łyżeczka masła na osobę
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kalarepki obrać i wydrążyć z nich środek pozostawiając dość cienkie naczynko. Należy uważać, żeby nie przebić ścianek i dna. Wydrążoną zawartość drobno posiekać, przyprawić solą i tymiankiem, podsmażyć krótko na maśle. Wydrążone kalarepki wysmarować przecierem pomidorowym, posypać czosnkiem granulowanym i tymiankiem (nie solić).

Pokrojoną w drobną kostkę fetą wypełnić wnętrze kalarepek. Włożyć do naczynia żaroodpornego z przykrywą lub blaszki przykrytej folią aluminiową. Doskonale nada się też prodiż. Na dno naczynia wyłożyć podduszoną posiekaną kalarepkę i na to ułożyć całe kalarepki. Podlać wodą lub bulionem.
Piec do miękkości (można sprawdzić wbijając widelec w ściankę kalarepki) przez ok. 30–40 min.


Komentarze