Kalmary z sosem z orzechów arachidowych

Kalmary z sosem z orzechów arachidowych

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​400 g tub kalmarów
    • 3 gałązki bazylii
    • 1/4 pęczka kolendry
    • 50 ml oleju arachidowego
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 cebula czerwona
    • sok z 1 limonki
    • 1 łyżeczka cukru brązowego
    • 1 papryczka chilli
    • 5 g imbiru
    • 1 łyżka oleju sezamowego
    • 100 g orzechów arachidowych
    • 1 młoda cebulka z zielonym szczypiorkiem
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Świeże kalmary dokładnie umyj. Jeśli kupisz mrożone, powinny odmrażać się powoli w lodówce. Najlepiej zostawić je tam na całą noc.

2

Wyjmij ze środka tub ewentualny kręgosłup (podobny jest do przeźroczystego plastiku) i przekrój kalmary na pół. Każdą połówkę ułóż skorą/błoną do deski.

3

Ostrym nożem natnij mięso w kratkę. Przełóż do miski.

4

Przygotuj marynatę. W misce zmiksuj 1 ząbek czosnku, bazylię, kolendrę oraz pół papryczki. Dodaj od razu szczyptę soli i świeżego pieprzu. Wlej na koniec połowę planowanej ilości oleju arachidowego, aby marynata była gładka. Zalej nią kalmary i odstaw na chwilkę do lodówki, aby przeszyły aromatem.

5

Na grillu lub patelni grillowej ułóż zamarynowane kalmary i smaż na mocnym ogniu, wykorzystując pozostały olej.

6

Mięso zacznie zwijać się w dekoracyjne trąbki. Nie przejmuj się. Tak ma właśnie być. Jak tylko kalmary zmiękną, przełóż je na półmisek.

7

Obierz imbir i czerwoną cebulę. Pokrój w drobne kawałki. W miseczce wymieszaj pokrojoną cebulkę i czosnek, cukier z olejem sezamowym i drobno pokrojoną papryczką. Wlej sok z limonki. Dopraw ewentualnie solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj jeszcze kilka listków kolendry. Lekko zmiksuj, aby składniki dobrze się połączyły. Sos nie musi być bardzo drobny. Zostaw małe kawałki orzechów.

8

Kalmary pokrój w paseczki i przełóż na talerz. Polej sosem orzechowym. Udekoruj jeszcze listkami kolendry i bazylii.


Komentarze