Kalva

Kalva

  • 00:20
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    • ​100 g masła
    • 120 g kaszy manny
    • 300 ml mleka
    • 100 g cukru
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • 2 szczypty cynamonu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mleko wlej do garnka, wsyp cukier, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i zagotuj. W drugim garnku na średnim ogniu rozpuść masło i wsyp kaszkę manną. Smaż przez ok. 10 min stale mieszając, najlepiej drewnianą łyżką. Kasza powinna mieć kolor złotobrązowy, a masło lekko się od niej oddzielać.

Następnie zmniejsz ogień i powoli wlewaj mleko z cukrem (uważaj, mleko może pryskać). Mieszaj szybko, aby pozbyć się grudek i gotuj przez kilka min. Podawaj na gorąco posypaną cynamonem.


Komentarze

Podobne przepisy