Kanapka z chleba bananowego z nugatem czekoladowo-orzechowym

Kanapka z chleba bananowego z nugatem czekoladowo-orzechowym

  • 01:10
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 banany
    • 145 g mąki
    • 115 g masła
    • 200 g cukru brązowego lub białego
    • 1 jajko
    • 1 op. cukru waniliowego
    • 1/3 łyżeczki sody
    • szczypta soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Całe ciasto miesza się kuchenną łopatka lub szeroką rózgą. Piekarnik rozgrzej do 170°. W szerokiej misce wymieszaj miękkie masło, obierz banany i kawałki dodaj do masła. Owoce rozgnieć za pomocą widelca. Dodaj cukier, jajko i cukier waniliowy. Wsyp sodę i sól. Na koniec dodaj mąkę i całość wymieszaj rózgą kuchenną.

Formę do pieczenia wyłóż papierem kuchennym. Przełóż ciasto do formy i wstaw do pieczenia na 40 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150° i piecz jeszcze 20 minut. Dla pewności, że ciasto jest upieczone, wbij w środek drewniany potyczek – jeśli po wyjęciu będzie „suchy”, oznacza to, że chleb bananowy jest gotowy.

Ciasto wyjmij z piekarnika i formy, pozostaw na kratce kuchennej, aby ostygło. Chleb bananowy najlepiej robić dzień wcześniej, by dobrze ostygło, wtedy nie będzie się kruszył przy krojeniu.

Chleb pokrój na kromki i posmaruj kremem nugatowym, złóż kromkę w kanapkę. Chleb bananowy do szkoły można pakować do pojemnika na śniadanie lub owijać w papier śniadaniowy.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze