Kanapka z grillowanym łososiem i ananasem

Kanapka z grillowanym łososiem i ananasem

  • 00:40
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 filety łososia ok. 150 gramów każdy 
    • 2 kromki chleba 
    • 2 plastry ananasa
    • 2 plastry szynki dojrzewającej
    • 2 łyżki prażonej cebuli
    • kilka liści mięty
    • 2 łyżeczki ostrego sosu
    • 4 łyżki oliwy
    • 1/2 łyżeczki soli morskiej
    • 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego 
    • 1 łyżeczka zmielonego kopru włoskiego
    • 1/2 łyżeczki płatków chili
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Tomek Czajkowski

Słowo od autora

Wyobraźcie sobie te aromaty i struktury. Soczysta ryba i słodki ananas, oliwa, koper włoski, chilli, pieprz syczuański, a wszystko to na chrupiącym, grillowanym toście i chipsie z szynki. Wpadłem na ten pomysł zaglądając pewnej niedzieli do lodówki. Wystarczy mieć kilka pozornie przypadkowych składników, żeby połączyć je na grillu w kompletne danie. Próbujcie!

Autor: Tomek Czajkowski, magicznyskladnik.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Rybę wypłucz, osusz papierowym ręcznikiem i podziel na dwie równe części. Połącz 3 łyżki oliwy z solą, pieprzem syczuańskim, koprem włoskim i chili i marynuj w takiej paście rybę min. 30 minut.

2

Ukrój dwie równe kromki chleba lub bułki oraz 2 plastry ananasa o grubości ok. 8 mm.

3

Na grillu ułóż folię aluminiową złożoną 4 razy. Na niej grilluj łososia ok. 3–4 minuty z każdej strony. Taka „osłonka” zapobiegnie przywieraniu delikatnej ryby do rusztu. 

4

Obok na zwykłym ruszcie grilluj ananasa, chleb skropiony oliwą oraz szynkę.

5

Lekko ugrillowany chleb połóż na talerzu i skrop pikantnym sosem. Na tym połóż ananasa, posyp miętą i dodaj chipsy z szynki. Na tym ułóż łososia posypanego prażoną cebulką.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze