Kanapka z żytniego chleba z sałatką z ogórka dekorowana szynką wiejską i jajkiem

Kanapka z żytniego chleba z sałatką z ogórka dekorowana szynką wiejską i jajkiem

  • 00:20
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 kromki żytniego chleba
    • 80 g szynki domowej
    • 20 g masła
    • 1 jajko
    • 1/2 ogórka zielonego
    • 50 g jogurtu greckiego
    • 2 ml octu winnego
    • 5 ml oliwy
    • 1 cebulka wiosenna
    • 2 gałązki natki pietruszki
    • 1 łyżka majonezu light
    • 1 łyżeczka chrzanu tartego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ogórka obierz ze skórki i przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki wydrąż ziarna, następnie pokrój ogórka na plasterki, przełóż do miski i przypraw solą oraz pieprzem. Odstaw na kilka minut, aby lekko puścił sok. Następnie odciśnij z wody i dolej oliwę, ocet i jogurt naturalny.

Zieloną część cebulki wiosennej pokrój w drobne plasterki. Dodaj do ogórków i wszystkie składniki sałatki dobrze wymieszaj. Jajko umyj i wstaw do gotowania w rondelku z łyżką soli. Gotuj na półtwardo przez 4 minuty od momentu zagotowania się wody. Ugotowane jajka przelej zimną wodą i obierz ze skorupki.

Kromki chleba żytniego wstaw do tostera, aby zrobiły się chrupiące. Możesz do tego również użyć piekarnika z grillem. Gorące grzanki posmaruj masłem. Następnie nałóż na nie sałatkę z ogórków. Dekoracyjnie zawiń szynkę wiejską i poukładaj na kanapce. Jajko pokrój na ćwiartki i poukładaj na szynce. Do dekoracji jajka przygotuj majonez wymieszany z chrzanem. Niewielką ilość nałóż na każdą ćwiartkę. Dodatkowo do ozdoby kanapek użyj młodych listków natki pietruszki.


Komentarze