Kanapki klubowe z pastą oliwkową, słodką papryką i kozim twarożkiem

Kanapki klubowe z pastą oliwkową, słodką papryką i kozim twarożkiem

  • 00:25
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 8 kromek chleba tostowego pszennego
    • 100 g twarożku koziego
    • 4 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
    • 100 g oliwek czarnych
    • 1/2 pomidora
    • 1/4 sałaty lollo bianco
    • 1 papryka czerwona
    • 4 gałązki natki pietruszki
    • 1 ząbek czosnku
    • 30 ml oliwy
    • 1 łyżka bułki tartej
    • 2 gałązki świeżego tymianku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Czarne oliwki przełóż do miski, w której wygodnie będzie miksować pastę. Dodaj cząstki pomidora, natkę pietruszki i czosnek. Przypraw solą, świeżo mielonym pieprzem oraz oliwą. Zmiksuj wszystko. Jeśli pasta jest zbyt rzadka, dosyp łyżkę tartej bułki. Odstaw pastę.
 
Kromki chleba tostowego zrumień w piekarniku lub tosterze. Liście sałaty dokładnie umyj i odsącz z wody. Rozłóż kromki chleba po 4 sztuki w rzędzie na desce i posmaruj wszystkie pastą oliwkową.

Następnie na pierwsze dwie rozłóż liście sałaty, a na pozostałych rozsmaruj kozi twarożek i połóż plasterki papryki oraz listki świeżego tymianku.

Złóż kanapki jedną na drugą (2 kromki z sałatą i dwie z twarożkiem) pamiętając, aby wierzchnia kanapka była odwrócona nadzieniem do środka. Wbij 4 patyczki bambusowe w każdy róg, aby przytrzymać kanapkę.

Odetnij ostrym nożem skórę z kanapki, a następnie przekrój na cztery kwadraty, aby w każdej na środku znalazł się patyczek bambusowy. Rozłóż ćwiartki kanapki i ułóż na półmisku. Do dekoracji na każdy patyczek nabij kawałek pomidorka koktajlowego.


Komentarze