Kapuśniak

Kapuśniak

  • 01:30
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 250 g wędzonych żeberek
    • 200 g boczku wędzonego
    • 500 g kiszonej kapusty
    • 50 g cebuli
    • 50 g oliwy do smażenia cebuli
    • 300 g ziemniaków
    • 4 suszone grzyby
    • 1,5 l wody
    • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Grzyby namocz w ciepłej wodzie, dokładnie umyj, a następnie drobno pokrój. Żeberka umyj i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie (1,5 l) z liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie wyjmij żeberka z wywaru, a wywar odcedź.

Z kapusty odciśnij sok do oddzielnego naczynia i przykryj go. Kapustę drobno pokrój, przełóż do drugiego garnka, dodaj kminek, zalej szklanką wody i gotuj do miękkości na bardzo silnym ogniu.

Boczek wędzony pokrój w paski i podsmaż na suchej patelni kilka minut, aby się zarumienił. Cebulę obierz, umyj i drobno posiekaj. Na patelnię z boczkiem wlej olej, wrzuć cebulę i zeszklij PORADA KONTEKSTOWA - ZESZKLENIE na wolnym ogniu. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę.

Wywarem z żeberek zalej gotująca się kapustę, wrzuć ziemniaki, podsmażoną cebulę z boczkiem i pokrojone grzyby. Gotuj przez ok. 20 min. Pod koniec wlej sok z kapusty i dopraw solą oraz pieprzem. Oddziel mięso od kości żeberek i wrzuć do kapuśniaka. Zupę podawaj z chlebem.


Komentarze