Kapuśniak

Kapuśniak

  • 01:15
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g kapusty kwaszonej 
    • 10 g grzybów suszonych 
    • 20 g masła 
    • 1 cebula 
    • 1 ząbek czosnku 
    • 1 marchew 
    • 40 g selera naciowego 
    • 40 g pora 
    • 1 l bulionu  
    • 50 g boczku wędzonego 
    • 100 g pomidorków koktajlowych 
    • 1/2 łyżki majeranku 
    • 1/4 łyżeczki kminku 
    • 2 ziarna ziela angielskiego 
    • 1 liść laurowy 
    • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 
    • 2 gałązki natki pietruszki 
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Kapustę kiszoną, jeśli jest zbyt kwaśna, wypłucz. Pokrój w długie paski kapusty na mniejsze. Obierz warzywa i pokrój w małą kostkę. Seler naciowy oraz por przekrój wzdłuż i pokrój w podobnej wielkości kostkę, co pozostałe warzywa. 

W garnku rozgrzej masło i podduś w nim warzywa. Od razu dodaj suszone grzyby oraz boczek wędzony PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE. Podlej niewielką ilością bulionu i dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotuj powoli, aż warzywa zmiękną. Następnie dodaj kwaśną kapustę, wsyp słodką paprykę, kminek oraz majeranek. Dolej resztę bulionu i przypraw solą oraz pieprzem. Zupa w tym momencie musi być już dobrze doprawiona, bo po ugotowaniu kapusty kwaszonej trudno uchwycić właściwe proporcje przypraw. 

Gotuj zupę, do momentu, aż kapusta zmięknie. Teraz dodaj pomidorki koktajlowe i dalej gotuj zupę bez przykrycia. Pomidorki powinny się rozpaść, oddając smak do zupy. Przypraw jeszcze zupę do smaku i dodaj pokrojoną natkę pietruszki. Przelej zupę na talerz.


Komentarze