Kapuśniak z białej kapusty

Kapuśniak z białej kapusty

  • 02:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • ok. 3 litry bulionu
    • 20 dag ziemniaków
    • 15 dag marchwi
    • 7 dag pietruszki
    • 5 dag selera
    • 2 liście laurowe
    • 50 dag białej kapusty
    • 15 dag wędzonego boczku
    • 2 łyżki oleju
    • 20 dag cebuli
    • majeranek
    • przyprawa w płynie maggi
    • sól
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Bulion zagotować. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w plasterki, a pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do gotującego się bulionu włożyć ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler i liście laurowe. Gotować 10 minut na średnim ogniu. Białą kapustę opłukać i poszatkować. Dodać do gotującej się zupy i gotować około 20 minut na średnim ogniu pod przykryciem.

Wędzony boczek pokroić w kostkę i zrumienić na oleju. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do boczku i razem smażyć. Następnie dodać do zupy i razem gotować jeszcze około 5 minut. Na koniec dodać majeranek, przyprawę w płynie, sól i pieprz do smaku. Smacznego.


Komentarze