Kapusta kiszona zasmażana

Kapusta kiszona zasmażana

  • 01:00
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g kapusty kiszonej
    • 100 g boczku wędzonego (lub słoniny)
    • 1 cebula
    • 1 łyżka mąki
    • 1 łyżka oleju lub masła
    • 1 łyżeczka kminku
    • przyprawy: sól, cukier, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Kapustę odsącz, pokrój i zalej niedużą ilością wody. Dodaj szczyptę cukru i tłuszcz. Następnie przykryj i gotuj przez ok. 45 min na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU Pod koniec gotowania dodaj kminek.

W tym czasie mąkę wysyp na blachę do pieczenia i zarumień w piekarniku na jasnozłoty kolor. Boczek (lub słoninę) pokrój w kostkę i podsmaż na patelni tak, aby powstały małe chrupiące skwarki. Cebulę obierz, umyj i drobno posiekaj. Usmażony boczek zdejmij z patelni i na tym samym tłuszczu podsmaż pokrojoną cebulę. Posyp mąką i zasmaż. Następnie rozprowadź kilkoma łyżkami wody, wymieszaj i zagotuj.

Ugotowaną kapustę odsącz i dodaj do zasmażki, wymieszaj ze skwarkami i przesmaż razem na wolnym ogniu (ok. 10 min). Kapustę podawaj z mięsem i ziemniakami lub knedlami z mięsem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze