Kapusta kwaszona z burakami

Kapusta kwaszona z burakami

  • 00:40
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/2 główki kapusty
    • 4 buraki
    • 8 ząbków czosnku
    • 16 ziaren pieprzu
    • 8 ziaren ziela angielskiego

    Zalewa:

    • 1 l wody
    • 1 i 1/2 łyżki soli
    • 1 łyżeczka ostrej papryki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Dwa litrowe słoiki umyj i dokładnie wyparz. Warzywa umyj. Z kapusty odrzuć głąb, a resztę drobno poszatkuj. Buraki obierz i pokrój w plastry grubości ok. 1 cm. W wyparzonych słoikach układaj warstwami plastry buraka, poszatkowaną kapustę, czosnek i przyprawy. Wodę zmieszaj w garnku z solą i ostrą papryką, a następnie zagotuj. Gorącą zalewę wlej do słoików wypełnionych kapustą i burakami. Słoiki przykryj szklanymi lub ceramicznymi spodkami. Tak przygotowane słoiki z kapustą zostaw na 5 dni w temperaturze pokojowej, a następnie przenieś w chłodniejsze miejsce (co jakiś czas ściągaj powstający na powierzchni kapusty nalot). 


Komentarze