Kapusta nadziewana mięsem

Kapusta nadziewana mięsem

  • 02:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • średnia główka kapusty włoskiej
    • 1/2 kg mięsa drobiowego
    • 1/2 kg mięsa wieprzowego
    • 2 jajka
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 kostka bulionu
    • pieprz, sól
    • vegeta
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Bulion rozpuszczamy w szklance wrzącej wody. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy. Mięso mielimy z cebulą i czosnkiem. Dodajemy jajka i przyprawy. Mieszamy.

Kapustę (głąbem do góry) parzymy kilka minut w osolonej wodzie. Wyjmujemy, osączamy i ostrożnie rozdzielamy liście, aż do środka główki. Na liście (od środka na zewnątrz) nakładamy farsz mięsny. Najpierw na małe, później kolejno na coraz większe, aż do zewnętrznych.

Składamy główkę kapusty,ostatnie liście spinamy wykałaczkami. Kapustę wkładamy do garnka liśćmi do góry, podlewamy bulionem i dusimy do miękkości ok. godzinę. Wyjmujemy, osączamy na sicie i kroimy w ćwiartki. Podajemy na ciepło. Smacznego!


Komentarze