Karczek duszony w kapuście kiszonej z cebulą

Karczek duszony w kapuście kiszonej z cebulą

  • 02:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • karczek wieprzowy bez kości (ok.2 kg)
    • 1 cebula
    • 4 duże szt.,
    • kapusta kiszona - 0,5 kg

    Marynata:

    • pieprz czarny ziarnisty
    • 2-3 ząbki czosnku
    • 50 ml sosu sojowego
    • 2 łyżki miodu
    • 2 łyżki musztardy
    • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    • 50 ml oleju
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Umyte, wytarte ręcznikiem papierowym mięso natrzeć solą. Przygotować marynatę: zmiażdżony czosnek (najlepiej z odrobiną soli), połączyć z drobno zmielonym pieprzem, papryką, miodem, sosem sojowym i musztardą. Dokładnie wymieszać. Natrzeć marynatą mięso ze wszystkich stron, odstawić na minimum 30 min. Cebulę pokroić w pół talarki kapustę kiszoną rozdrobnić jak do bigosu. W brytfannie, na mocno rozgrzanym oleju obsmażyć ze wszystkich stron oczyszczony z marynaty karczek. Odstawić.

Do naczynia dodać cebulę, zalać marynatą, wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Dusić ok. 1godz. Włożyć poszatkowaną kapustę kiszoną, dokładnie wymieszać z cebulą i tłuszczem. Dusić jeszcze 1 godz. Po wystygnięciu, pokroić mięso na plastry, ułożyć na głębokim półmisku. Wokół karczku ułożyć duszoną cebulę z kapustą. Całość polać powstałym sosem. Idealne do gotowanych ziemniaczków i wielkanocnej ćwikły.


Komentarze