Karczek pieczony na sposób lwowski

Karczek pieczony na sposób lwowski

  • 02:30
  • 5 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 1 kg karczku bez kości
    • 150 g śliwek suszonych
    • 3 łyżki chrzanu
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki musztardy
    • 1 szklanka bulionu warzywnego
    • ½ szklanki wody
    • 3 - 4 łyżki oleju
    • przyprawy: sól, pieprz, cukier
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Karczek przekłuj wzdłuż drewnianą łyżką, a wydrążone miejsca nadziewaj większą częścią suszonych śliwek. Z wierzchu mięso przypraw solą i pieprzem. Przygotowany schab włóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez ok. 1 godz. w temperaturze 180°, w międzyczasie podlewając bulionem. Po upieczeniu wyciągnij pieczeń na talerz, a powstały sos zlej do garnka. Do sosu dodaj resztę suszonych śliwek, musztardę i chrzan. Wszystko gotuj przez ok. 15 min. Pod koniec gotowania zagęść sos mąką wymieszaną w wodzie i przypraw do smaku. Pieczeń pokrój na plasterki i podawaj z przygotowanym sosem.


Komentarze