
Karczek z marchewką i cebulą
- 01:20
- 1 porcja
- Prosty
Składniki
- 1 kg karczku
- 2 średnie cebule
- 1 średnia marchewka
- 1/4 margaryny
- sól, pieprz, vegeta
- Sposób przygotowania
- Produkty
Mięso umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Cebulę obierz, pokrój w półksiężyce, a marchewkę w talarki. Na patelni rozgrzej margarynę i obsmaż plastry karczku z obu stron na złocisty kolor.
Obsmażone plastry karczku przełóż do rondla, a na tłuszcz w patelni wrzuć cebulę z marchewką na około 3–5 minut, tak aby cebula pochłonęła cały tłuszcz.
Cebulę z marchewką połącz z mięsem w rondlu, podlej wodą do 3/4 wysokości ułożonego mięsa. Dodaj sól, pieprz oraz Vegetę. Przykryj i duś około godziny, aż cebula będzie prawie rozgotowana. Można dosypać do potrawy łyżkę sosu pieczeniowego z torebki 10 minut przed końcem duszenia. Smacznego!