Karczek zapiekany w pomidorowo-brzoskwiniowej kołderce

Karczek zapiekany w pomidorowo-brzoskwiniowej kołderce

  • 02:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1- 1,5 kg karczku
    • 3 duże cebule
    • 1 słoiczek ketchupu łagodnego lub pikantnego dobrej jakości
    • 1 słoik dobrej konfitury brzoskwiniowej
    • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Karczek pokroić w plastry, przyprawić solą, pieprzem czarnym oraz ziołowym, a następnie odłożyć na 1-2 godziny do lodówki. Cebulę pokroić w półkrążki i udusić na bardzo niewielkiej ilości oliwy przyprawiając delikatnie solą lub vegetą i podlewając co chwilę niewielką ilością wody, aby się nie przypaliła. Odstawić i ostudzić.

Ostatnim etapem jest ułożenie wszystkich składników w naczyniu żaroodpornym w następującej kolejności: na spód układamy karczek, następnie tę warstwę smarujemy połową konfitury brzoskwiniowej, nakładamy na to wcześniej przygotowaną cebulę, a na nią połowę słoiczka ketchupu i kolejna warstwa (karczek, konfitura,cebula, ketchup).

Całość wkładamy do piekarnika na 1,5 godziny i pieczemy w temperaturze 150 - 160 stopni. Smacznego!


Komentarze