Karczochy duszone z cukinią i makaronem z fasoli mung

Karczochy duszone z cukinią i makaronem z fasoli mung

  • 00:20
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 karczoch
    • 100 g makaronu chińskiego z fasoli mung
    • 2 szalotki
    • 1 cukinia
    • pęczek bazylii
    • kilka łyżek tartego sera parmezan
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • 4 łyżki oliwy do smażenia
    • sok z 1 cytryny
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Karczocha obierz z wierzchnich twardych liści, odkrój łodygę tuż nad nasadą warzywa. Odkrój również liście karczocha do 1/2 lub 1/3 jego długości, w zależności od jego świeżości. Przekrój go na połowę i ze środka usuń część suchą. Aby zapobiec czernieniu karczocha, do miski wlej wodę i wciśnij sok z 1 cytryny, zanurz go w niej i mocz do chwili użycia. Karczochy pokrój na mniejsze kawałki.

Cukinię umyj, cebulę obierz i umyj. Szalotki i cukinię pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, cukinię i karczocha, podsmaż wszystko na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając (ok. 10 min). Dopraw do smaku solą i pieprzem. Do dużej miski wlej ok. 3 szklanki gorącej wody, dodaj kurkumę i wymieszaj. Następnie zanurz w niej makaron i pozostaw na kilka minut aż zmięknie.

Bazylię umyj i posiekaj drobno. Makaron odcedź i wymieszaj z warzywami oraz bazylią. Danie posyp startym serem.


Komentarze