Karczochy z ziemniakami

Karczochy z ziemniakami

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • karczochy (na 2 osoby ok. 4 karczochy świeże albo paczka mrożonych)
    • cytryna
    • ziemniaki (ok. 2, 3)
    • przyprawy (vegeta)
    • pieprz, sól
    • bułka tarta
    • natka pietruszki
    • czosnek
    • parmezan starkowany ( sporo, ok. 1 pełnej garści)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Obrać karczochy (jeżeli świeże), wkładać do miski z wodą, wyciśniętym sokiem z cytryny i ziemniakami obranymi i pokrojonymi na ćwiartki lub mniejsze kawałki.

Jeżeli karczochy mrożone to odmrozić, odcedzić, włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać vegetą. Dodać trochę soli, pieprzu. Polać olejem, wsypać parmezan, bułkę tartą, czosnek (1 ząbek skruszony), natkę pietruszki cienko posiekaną i dolać wodę (tak żeby prawie pokryła karczochy).

Postawić na gazie, aż się zagotuje woda, potem przykryć i do piekarnika na 1godz. (180 stopni C). Na 5 minut przed końcem piec bez przykrycia. Smacznego!


Komentarze