Karczochy zapiekane z parmezanem i pomidorkami

Karczochy zapiekane z parmezanem i pomidorkami

  • 00:40
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 karczoch
    • 5-6 pomidorków koktajlowych
    • 1 cytryna
    • 40 g parmezanu
    • 60 ml oliwy z oliwek
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Oczyść karczocha. Do gotującej się wody wyciśnij sok z cytryny i wsyp łyżeczkę soli. Włóż obranego karczocha i przykryj. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut.

2

Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój na połówki.

3

Przy pomocy specjalnego narzędzia „ostrugaj” parmezan na duże wiórki.

4

Dno naczynia żaroodpornego posmaruj oliwą. 

5

Wyciągnij ugotowane karczochy z wody i ułóż je wraz z połówkami pomidorków na dnie naczynia.

6

Nadziewaj wnętrze karczocha wiórkami parmezanu. Połówki pomidorków przypraw sola i pieprzem.

7

Całość skrop oliwą z oliwek i wstaw do nagrzanego do 180° piekarnika na 10–12 minut. Od razu podawaj z kilkoma listkami bazylii.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze