Karkówka duszona z pieczarkami

Karkówka duszona z pieczarkami

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg schabu karkowego
    • 1/2 kg pieczarek
    • 2 szklanki rosołu
    • 1 łyżka mąki
    • 3 łyżki masła
    • 3 cebule
    • sok z cytryny
    • sól, pieprz
    • majeranek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny, a następnie natrzeć solą i oprószyć mąką. W garnku roztopić masło, włożyć mięso i na mocnym ogniu podgrzać do zarumienienia z każdej strony, po czym znacznie zmniejszyć ogień.

Cebule i grzyby obrać, oczyścić i posiekać. Na patelni stopić pozostałą część masła i lekko podsmażyć na nim cebulę. Dodać grzyby, wymieszać i dusić przez ok. 10–15 minut, dodając sól i pieprz do smaku.

Całość przełożyć do mięsa, wlać gorący rosół i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok. godzinę, aż do uzyskania miękkości. Gotowe mięso pokroić na plastry i gorące podawać z ziemniakami.


Komentarze