Karkówka pieczona w sosie winno-śliwkowym z jabłkami

Karkówka pieczona w sosie winno-śliwkowym z jabłkami

  • 03:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Marynata do karkówki:

    • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
    • 1/4 szklanki octu
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 goździk
    • 1 łyżka majeranku
    • 2 liście laurowe
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • 1 szklanka przegotowanej wody

    Pieczeń z karkówki:

    • 1 kg karkówki wieprzowej (może być łopatka, szynka lub najlepiej karkówka z dzika)
    • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
    • 1/2 szklanki gorącej wody
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżka mielonego pieprzu
    • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    • 1/2 łyżeczki rozmarynu
    • 1/2 łyżeczki tymianku
    • 3 ząbki czosnku (utartego z solą)
    • oliwa z oliwek lub olej z pestek winogron

    Sos:

    • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
    • 3 łyżki powideł śliwkowych
    • 1 jabłko
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Marynata: wszystkie składniki dokładnie wymieszać, podgrzać, (lecz nie gotować), odstawić i ochłodzić.

Mięso: dokładnie umyć, osączyć z wody i włożyć do emaliowanego lub szklanego naczynia, zalać marynatą i odstawić do lodówki na 2 dni (w przypadku mięsa z dzika – na 3 dni). Przewracać mięso w marynacie dwa razy dziennie (rano i wieczorem).

Po wyjęciu mięsa z lodówki (przynajmniej na 1 godzinę przed pieczeniem – powinno dojść do temperatury pokojowej, inaczej może być twarde i łykowate) osączyć.

Pieczeń: wymieszać przyprawy (pieprz, imbir, rozmaryn, tymianek, utarty czosnek, sól) z niewielką ilością oliwy lub oleju i natrzeć mięso preparatem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy lub oleju i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.

Piekarnik nagrzać do temperatury 250°C. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia (lub brytfanny), polać niewielką ilością tłuszczu i 1/2 szklanki gorącej wody, piec pod przykryciem polewając winem i wytworzonym sosem przez około 2,5 godziny (w przypadku dziczyzny – 3 godziny), aż mięso będzie całkowicie miękkie.

Sos: jabłko obrać ze skórki, pokroić w kostkę i zagotować w 1/2 szklanki wina, dodać powidła i sos z pieczenia mięsa, gotować na małym ogniu do wymaganej gęstości sosu.

Mięso pokroić w plastry o grubości około 2 cm. Obniżyć w piekarniku temperaturę do 100°C. Pokrojone mięso zalać sosem i trzymać w piekarniku przez około 20 minut. Można również podać sos osobno.


Komentarze