Karkówka pieczona z gruszką

Karkówka pieczona z gruszką

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 600 g filetów z karkówki bez kości
    • 1 duża gruszka
    • ok. 100 g sera topionego
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/2 szkl. śmietany
    • 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej
    • 2 czubate łyżki margaryny do smażenia
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso umyj, pokrój w plastry, natrzyj solą i pieprzem. Na patelni rozpuść margarynę i usmaż mięso na średnim ogniu, około 5 minut z każdej strony.

Gruszkę umyj, obierz i pokój na 0,5 cm plastry. Wytnij gniazda nasienne ze środka. Ser rozetrzyj ze śmietaną i roztartymi ząbkami czosnku, solą oraz szczyptą papryki w proszku.

Karkówkę ułóż w naczyniu do zapiekania lub na ruszcie w piekarniku. Na każdym plastrze ułóż plasterek gruszki. W wycięty otwór po gniazdku nasiennym nałóż keks sera. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° i zapiekaj aż ser się roztopi (ok. 20 min). Plastry wyjmij i posyp ostrą papryką. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i świeżą zieloną sałatą.


Komentarze