Karkówka w marynacie miodowej z brukselką

Karkówka w marynacie miodowej z brukselką

  • 03:45
  • 5 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 5 plastrów karczku ok. 2 cm grubości
    • 300 ml bulionu
    • 3 średnie marchewki
    • 1 średni por
    • 400 g brukselki
    • 5 małych ziemniaków
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/2 drobno posiekanej papryczki chili
    • sok z 1/2 cytryny
    • 1 i 1/2 łyżeczki kminku
    • 6 łyżek oliwy + 2 do smażenia
    • przyprawy: sól, pieprz do smaku
    • 1 i 1/2 łyżki miodu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Przygotuj marynatę z papryczki chili, miodu, kminku, soku z cytryny i oliwy. Plastry mięsa oprósz solą i włóż do marynaty na minimum 3 godziny. Możesz zostawić mięso na noc w lodówce.

2

Mięso podsmaż w żeliwnym garnku na 2 łyżkach oliwy. Zrumienione mięso wyciągnij.

3

Na tej samej oliwie podsmaż obrane ziemniaki.

 

4

Umyj i obierz marchewkę i brukselkę. Pora potnij w kawałki.

5

Plastry mięsa ułóż pionowo na dnie garnka wraz z warzywami, dodaj posiekany czosnek i całość zalej połową bulionu. Poziom bulionu powinien sięgać nie wyżej niż do połowy mięsa.

6

Przykryj garnek i postaw na średnim ogniu. Duś od zagotowania ok. 20 min, nie mieszając i nie odkrywając. Po tym czasie zajrzyj do mięsa i w razie potrzeby, dolej bulionu. Przykryj ponownie garnek i duś jeszcze przez kolejne 20 minut. Kiedy mięso stanie się kruche, a ziemniaki zmiękną, potrawa jest gotowa.

Pyrex

Komentarze