Karkówka w piwie

Karkówka w piwie

  • 00:45
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 0,8 kg karkówki
    • 2 machewki
    • 0,5 selera
    • 1 cebuli
    • 0,5 l piwa
    • 2 liście laurowe
    • 3 ziarnka ziela angielskiego
    • sól i pieprz do smaku
    • olej do smażenia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Marchew i seler starkować na tarce z grubymi oczkami, cebulę pokroić w półtalarki. Karkówkę pokroić na plastry, potłuc tłuczkiem do mięsa, przyprawić solą i pieprzem z dwóch stron i obsmażyć na patelni obustronnie. Dodać cebulę i delikatnie ją podsmażyć. Do karkówki wlać piwo i dusić na małym ogniu 20 min. Następnie dodać warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem kolejne 10 - 15 min. W zależności od potrzeb można dodać trochę wody lub zagęścić łyżką mąki pszennej wymieszanej w pół szklanki wody. Podawać z gotowanym ryżem.


Komentarze