Karkówka w solance z szałwią

Karkówka w solance z szałwią

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 800 g karkówki bez kości
    • 2 szkl. wody
    • 6 łyżeczek cukru
    • ok. 5 łyżeczek soli
    • 3 listki laurowe
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarenkach
    • 6 łyżeczek cytryny
    • 10 listków świeżej szałwii
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj solankę. Wszystkie składniki, oprócz mięsa i szałwii, połącz ze sobą w garnuszku i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia. Do plastikowego pojemnika włóż mięso i zalej przygotowaną solanką. Dodaj świeże listki szałwii i szczelnie zamknij. Pozostaw na 3 dni w lodówce. Mięso wyjmij z zalewy, opłucz i pokrój na kotlety o grubości ok. 2,5 cm. Grilluj 25 min, co jakiś czas obracając. Podawaj z sosem chutney z kolendrą.


Komentarze