Karkówka w sosie barbecue z czerwoną papryką i bakłażanem

Karkówka w sosie barbecue z czerwoną papryką i bakłażanem

  • 00:50
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 4 plastry karkówki
    • ½ butelki sosu barbecue
    • 4 plastry bakłażana
    • 2 duże, czerwone papryki
    • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
    • 1 łyżka imbiru mielonego
    • 2 łyżeczki brązowego cukru
    • 4 łyżki oleju
    • 4 łyżki sosu sojowego
    • ½ cytryny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mięso umyj, odsącz, a następnie plastry lekko rozbij tłuczkiem. Połącz sos sojowy, olej i sos barbecue. Dodaj przyprawy. Plastry karkówki zalej przygotowaną marynatą i odstaw na co najmniej 2 godz.

Paprykę pokrój w ćwiartki, a bakłażana pokrój w plastry i posyp go solą morską. Po 30 min zdejmij z niego wodę papierowym ręcznikiem, a następnie skrop bakłażana oliwą i wraz z karkówką piecz na grillu lub w piekarniku w temp. 190° przez ok. 20 min.

Na każdy plaster karkówki połóż upieczoną paprykę, bakłażana i skrop cytryną. Podawaj z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem.


Komentarze