Karkówka w sosie pomidorowym z ryżem

Karkówka w sosie pomidorowym z ryżem

  • 00:50
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​2 plastry karkówki (ok. 350 g)
    • 1/2 szklanki ryżu białego
    • 2 łyżki oleju do smażenia
    • 4 łyżki mąki pszennej
    • ok. 10 pomidorków koktajlowych
    • przyprawy: sól, pieprz, tymianek suszony

    Sos pomidorowy:

    • 4 pomidory lub 1/2 puszki pomidorów bez skórki
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 cebula
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka octu balsamicznego
    • przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj sos pomidorowy: w małym rondlu rozgrzej oliwę. Cebulę obierz, umyj, pokrój w kostkę i zarumień na oleju. Czosnek obierz, drobno posiekaj i dodaj do cebuli. Zalej pomidorami z puszki, dopraw cukrem, solą, pieprzem, octem i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE  wszystko przez ok. 10 min na wolnym ogniu.

Karkówkę umyj, osusz, lekko rozbij, a następnie natrzyj solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Na duży talerz wsyp mąkę, obtocz w niej z każdej strony karkówkę. Na patelni rozgrzej olej, mięso otrzep z nadmiaru mąki i smaż je na wolnym ogniu przez ok. 5 min z każdej strony.

Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Piekarnik rozgrzej do temp. 220°, na ruszcie ułóż karkówkę i podpiecz (ok. 10 min). Karkówkę przełóż na talerz, ułóż na wierzchu sos pomidorowy, a na nim ryż. Podawaj ze świeżymi pomidorkami koktajlowymi.


Komentarze