Karkówka w sosie śliwkowym

Karkówka w sosie śliwkowym

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1,3 kg karkówki
    • 2 cebule
    • 3 ząbki czosnku
    • łyżka majeranku
    • łyżka pieprzu ziołowego
    • sól
    • olej do smażenia

    Sos śliwkowy:

    • 10 dag suszonych śliwek
    • 1 łyżka powideł śliwkowych
    • 2 łyżki śliwowicy
    • łyżka miodu
    • sok z połowy cytryny
    • łyżka startego świeżego imbiru
    • sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Umyte i osuszone mięso natrzeć solą, pieprzem ziołowym, majerankiem, rozgniecionym czosnkiem. Cebulę pokroić w plasterki i obłożyć nią mięso. Mięso przykryć folią i odstawić do lodówki na godzinę. Następnie karkówkę podsmażyć ze wszystkich stron na patelni. Przełożyć do brytfanny. Piec około 1,5 godziny pod przykryciem.

Od czasu do czasu polewać mięso wytworzonym sosem z pieczenia. 20 minut przed końcem pieczenia mięso pokroić w plastry i dalej piec.

Powstały sos zlać do rondelka. Dodać szklankę wody, suszone śliwki, powidła śliwkowe, śliwowicę, miód, imbir i gotować na małym ogniu około 15 minut. Sos zmiksować. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.


Komentarze