Karkówka z gruszką w sosie brzoskwiniowym

Karkówka z gruszką w sosie brzoskwiniowym

  • 01:20
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 5 plasterków karkówki (jak na kotlety) lub więcej
    • puszka brzoskwiń z sokiem
    • 3 gruszki (świeże lub ze słoika)
    • sól, pieprz
    • przyprawy do smaku lub marynata staropolska
    • olej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Plastry karkówki przyprawić do smaku solą, pieprzem, oregano lub najlepiej dzień wcześniej na wieczór rozrobić w marynacie staropolskiej i włożyć w zamkniętym woreczku foliowym do pieczenia do lodówki (mięso dobrze nasiąknie i będzie smaczniejsze).

Przyprawione plasterki karkówki kładziemy na tackę i robimy małe dziurki nożem tak, aby można było włożyć kawałeczki gruszki (około 2 cm długości).

Gruszkę obrać i pokroić na małe kawałki, nadziewać mięso zgodnie z upodobaniem.

Pieczenie: są dwa sposoby przygotowania mięsa, na patelni i w piekarniku. Na patelni: na rozgrzanym oleju układamy obok siebie plastry mięsa z gruszką i pieczemy około 30–40 min, przewracając co jakiś czas.

Na sam koniec dolewamy sok brzoskwiniowy z puszki na smażące się mięso. Można dodać pokrojone kawałki brzoskwiń na wierzch. Smażymy jeszcze maksymalnie do 5 min.

W piekarniku: mięso już przyrządzone (przyprawione i nasączone gruszką) zwijamy w roladki i przekłuwamy wykałaczką, aby mięso się nie rozeszło. Całość wkładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką, zalewamy sokiem brzoskwiniowym z puszki, na wierzch układamy pokrojone brzoskwinie i pieczemy 1 godzinę (60 min) w zależności od mocy piekarnika może być 20 min krócej lub dłużej. Smacznego!


Komentarze