Karkówka z rusztu w pomarańczowej marynacie

Karkówka z rusztu w pomarańczowej marynacie

  • 00:30
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 4 plastry karkówki
    • 2 pomarańcze
    • 50 g sera feta pokrojonego w kotkę
    • 2  - 3 ząbki czosnku
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżka rozmarynu
    • 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj marynatę: wyciśnij sok z 1 pomarańczy, dodaj łyżkę cytryny, zmiażdżony czosnek, olej z pestek winogron, rozmaryn, sól i pieprz, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.

Plastry karkówki obij lekko tłuczkiem z dwóch stron. Włóż mięso do woreczka ze strunowym zamknięciem, wlej do woreczka marynatę i zamknij na ok. 2 h (możesz też marynować PORADA KONTEKSTOWA - MARYNOWANIE karkówkę w naczyniu z przykryciem).

Po tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 220. Karkówkę ułóż na folii aluminiowej, obłóż drugą pokrojoną i nieobraną ze skórki pomarańczą. Zapiekaj przez ok. 20 min. Na 2 min przed końcem pieczenia obsyp karkówkę serem feta. Podawaj od razu z zieloną sałatą.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze