Karkówka z suszonymi morelami i śliwkami

Karkówka z suszonymi morelami i śliwkami

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg karkówki
    • 10 suszonych śliwek (najlepiej kalifornijskich)
    • 20 suszonych moreli
    • 2 łyżki miodu
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 4 łyżki keczupu
    • 1 szklanka wody
    • sól, pieprz
    • olej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Karkówkę pokroić na grubsze plastry, posolić, popieprzyć i obsmażyć na oleju z obu stron. Z miodu, keczupu i koncentratu zrobić bejcę do mięsa. Usmażone mięso włożyć do miski i zamarynować w bejcy, najlepiej przez noc w lodówce. Na następny dzień wyjąć z lodóki i przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego podlewając szklanką wody. Wstawić do piekarnika i piec ok. 1 godz. Na 20 minut przed końcem wrzucić do mięsa suszone morele i śliwki, przykryć naczynie i podpiec. Karkówka smakuje najlepiej z podpieczonymi w skórkach ćwiartkach ziemniaków. Smacznego!


Komentarze