Karkówka z warzywami

Karkówka z warzywami

  • 01:15
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 plastry karkówki wieprzowej bez kości (grubości ok. 1 cm)
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/2 puszki pomidorów
    • 1 cebula
    • 1 marchewka
    • 1/2 papryki czerwonej
    • 35 ml oleju
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki octu ryżowego
    • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ostra papryka
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Karkówkę lekko rozbij. Z oleju, sosu sojowego, pomidorów z puszki, octu i wyciśniętego czosnku przygotuj marynatę. Przypraw ją do smaku solą, majerankiem, pieprzem i ostrą papryką. Do marynaty włóż karkówkę i pozostaw w niej najlepiej całą noc.

Mięso wyjmij z marynaty, marynaty nie wylewaj. Paprykę umyj, usuń gniazda nasiennie i pokrój w paseczki. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki.

Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso z każdej strony. Do karkówki na patelni dolej resztę marynaty i dodaj warzywa. Całość duś na małym ogniu około godziny. Jeśli sos stanie się zbyt gęsty, uzupełnij go wodą i dopraw sosem sojowym. Podawaj z ulubionymi dodatkami.


Komentarze