Karkówka z zieloną papryką i porami

Karkówka z zieloną papryką i porami

  • 00:45
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 0,5 kg karkówki wieprzowej
    • 0,45 kg porów
    • 0,2 kg kapusty pekińskiej i zielonej papryki
    • ząbek czosnku
    • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
    • łyżka mąki ziemniaczanej
    • 4 łyżki oleju słonecznikowego
    • 2 łyżki wódki ryżowej (zamiennie nasza polska, ale rozcieńczona 1/2 a nawet 1/3)
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżka miodu
    • 1 łyżka białego octu winnego
    • 1 łyżeczka miodu, imbiru, vegety
    • ostra papryka, sól i pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięsko umyć i osuszyć, a następnie pokroić w paski o szerokości ok 1 cm, obtoczyć w mące, lekko posolić i zarumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Następnie oprószyć imbirem oraz vegetą, wlać po połowie bulionu i wódki ryżowej. Dusić pod przykryciem ok. 15 min.

Pory oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w paski, kapustę pekińską również w paski ok. 1,5 cm. Warzywa należy smażyć na pozostałym oleju przez około 10 min, a następnie dodać mięso.

Na tłuszczu z mięsa należy rozgnieść czosnek, wlać sos sojowy, ocet, miód oraz pozostały bulion i zagotować. Sos należny przyprawić papryką ostrą oraz pieprzem i dodać do mięsa. Potrawę można podawać z makaronem sojowym lub ryżem parabolicznym. Smacznego!


Komentarze