Karmazyn pieczony z kumkwatem i ostrą papryką

Karmazyn pieczony z kumkwatem i ostrą papryką

  • 00:35
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g fileta z karmazyna  
    • 100 g kumkwatów 
    • 50 g cukru 
    • 1/2 limonki 
    • 50 ml wina białego wytrawnego 
    • 5 g imbiru 
    • 1/2 cytryny 
    • 1/2 ostrej papryki 
    • 4 gałązki kolendry 
    • 1 ząbek czosnku 
    • 1 łyżeczka oleju sezamowego 
    • 100 g ryżu jaśminowego 
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Umyj filet ryby i pokrój na porcje 150 g. Przełóż do miski i przypraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem oraz olejem sezamowym. Obierz imbir i czosnek. Pokrój w plasterki, a potem w słupki. Posyp rybę imbirem i czosnkiem. Następnie pokrój w plasterki ostrą papryczkę i też dodaj do ryby. Kolejnym składnikiem będzie cytryna. Pokrój ją w plasterki i sok z dwóch plasterków wyciśnij do ryby. 

Wymieszaj filety w przyprawach i przełóż na blachę do pieczenia. Warto pod rybę włożyć pergamin, by nie przywarła. Rozgrzej piekarnik do temp. 170° i wstaw karmazyna do pieczenia na 20 min. 

W tym czasie pokrój kumkwaty na ćwiartki. W rondelku rozgrzej cukier z winem i plasterkami limonki. Dodaj ćwiartki owoców i gotuj przez 10 min. Dodaj duszone kumkwaty do ryby i jeszcze dopiecz, aby sos zeszklił się, a ryba nabrała cytrusowej nuty. Wyjmij rybę z pieca na półmisek i polej z góry sosem z pieczenia wraz kumkwatami. Poszarp liście kolendry i posyp dekoracyjnie całą rybę. Możesz ją podać na ugotowanym ryżu jaśminowym.


Komentarze