Karmelizowana gruszka lub pieczone jabłuszko

Karmelizowana gruszka lub pieczone jabłuszko

  • 00:30
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 jabłko
    • 1 gruszka
    • 300 g serka mascarpone
    • 1 łyżka miodu płynnego
    • ziarenka z 1 laski wanilii lub cukier waniliowy
    • 4 łyżki cukru brązowego
    • 1 łyżka cynamonu
    • 1 cm obranego korzenia imbiru
    • listki mięty
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Jabłko i gruszkę dokładnie umyj. Rozgrzej piekarnik do 150°C. Jabłko pokrój w ćwiartki, oczyść je z pestek i pokrój w centymetrowe plastry. Plasterki jabłka wymieszaj z miodem i rozłóż płasko na blaszce wyłożonej papierem. Rozłożone plasterki oprósz cynamonem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 5–10 minut. Jabłuszko powinno być tylko lekko zapieczone (wysuszone z wierzchu).

Gruszkę w całości pokrój na plastry grubości ok. 1/2 cm. Zetrzyj na tarce imbir. Na rozgrzaną, suchą patelnię wsyp 3 łyżki cukru i podgrzewaj na średnim ogniu do momentu, kiedy wszystkie kryształki się rozpuszczą. Do gotującego się syropu wrzuć starty imbir i włóż plastry gruszki. Gruszki gotuj w syropie do momentu, aż staną się lekko szkliste z wierzchu. Wyciągnij plastry na papier do pieczenia i ostudź.

Ser mascarpone podziel na pół. Jedną połowę wymieszaj z ziarenkami wanilii (albo cukrem waniliowym), drugą z pozostałym cukrem.

Na porcelanowych łyżeczkach połóż po łyżeczce serka. Następnie połóż plastry gruszki i jabłka. Wszystkie porcje przybierz listkami mięty.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze