Karmelizowane gruszki nashi z wędzonym kurczakiem

Karmelizowane gruszki nashi z wędzonym kurczakiem

  • 00:45
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 gruszki nashi 
    • 1 wędzony filet z kurczaka 
    • 1 papryka czerwona 
    • 1 czerwona cebula 
    • 200 g mieszanki sałaty 
    • 50 ml wina białego wytrawnego 
    • 50 g cukru 
    • 5 g imbiru 
    • 1 łyżeczka kremu balsamicznego 
    • 20 ml oliwy z oliwek 
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Gruszki umyj i pokrój na ćwiartki. Następnie wytnij gniazda nasienne i pokrój ćwiartki owoców jeszcze na pół. W szerokim rondelku podgrzej cukier na lekki karmel PORADA KONTEKSTOWA - KARMELIZOWANIE Dodaj plasterki imbiru i wlej wino. Dopiero, jak karmel w winie się rozpuści, dodaj gruszki nashi i gotuj powoli przez 10 min, aby zmiękły i nabrały aromatu karmelu i imbiru. Odstaw gruszki do ostygnięcia.  

Obierz czerwoną cebulę i pokrój w piórka. Paprykę umyj i wytnij nasiona. Pokrój podobnie, jak cebulę, w paseczki. Wymieszaj sałaty z cebulą i papryką. Przypraw kremem balsamicznym i oliwą. 

Sałaty ułóż na półmisku swobodnie, ale dekoracyjnie w górę. Obłóż dookoła gruszkami w karmelu. Pokrój wędzonego kurczaka na cienkie plasterki i rozłóż na wierzchu sałatki tworząc wachlarz. Dodatkowo możesz jeszcze polać sałatkę kilkoma kroplami kremu balsamicznego.


Komentarze