Karmelizowane młode marchewki z cynamonem

Karmelizowane młode marchewki z cynamonem

  • 00:30
  • 2 porcje
  • 270 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 pęczek młodych marchewek
    • 1 główka młodego czosnku
    • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
    • 2 łyżeczki masła
    • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
    • szczypta mielonej ostrej papryki
    • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
    • 2 łyżeczki brązowego cukru
    • sól
    • 1 pęczek natki kolendry
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Marchewki dokładnie szorujemy, suszymy, całe wkładamy do rondla z rozgrzaną oliwą i masłem, dodajemy całe ząbki młodego czosnku, całość lekko rumienimy ze wszystkich stron, potrząsając co jakiś czas naczyniem.

2

Dodajemy cynamon i ostrą paprykę, lekko solimy, podlewamy odrobiną wody i dusimy PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE pod przykryciem, aż marchewki zmiękną, choć pozostaną jeszcze jędrne.

3

Wlewamy sok z cytryny, wsypujemy cukier i co jakiś czas potrząsając naczyniem, trzymamy bez przykrycia na ogniu, aż płyn wyparuje, a cukier się lekko skarmelizuje, podajemy, przybrawszy listkami kolendry.


Komentarze