Karmelizowane żeberka po chińsku

Karmelizowane żeberka po chińsku

  • 02:00
  • 1 porcja
  • 1860 kcal
  • Prosty

Składniki

    • 750 g wieprzowych żeberek
    • 1 łyżka oleju arachidowego
    • 3 ząbki czosnku
    • 50 ml słodkiego sherry
    • 1 łyżka pikantnego chińskiego sosu chilli
    • 500 ml wody
    • 2 łyzeczki sosu hoisun
    • 3 łyżeczki cukru
    • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Żeberka wkładamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy, trzymamy na małym ogniu 5 min, odcedzamy.

2

Do mięsa dodajemy wszystkie pozostałe składniki, zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 45 min.

3

Wyjmujemy mięso z wywaru, dzielimy żeberka na kawałki o długości ok. 3 cm, wkładamy na rozgrzaną suchą patelnię, na mocnym ogniu rumienimy z obu stron.

4

Wlewamy 250 ml wywaru spod gotowania, gotujemy kilka minut na średnim ogniu, aż powierzchnia mięsa się lekko skarmelizuje.

5

Przekładamy mięso na półmisek, polewamy resztą sosu, podajemy z ryżem.


Komentarze