Karmelowe brzoskwinie z wanilią i mleczkiem kokosowym

Karmelowe brzoskwinie z wanilią i mleczkiem kokosowym

  • 00:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 6 brzoskwiń ciasteczkowych
    • 200 ml mleczka kokosowego
    • 50 g cukru brązowego
    • 5 g imbiru
    • 1/2 laski wanilii
    • 10 g masła
    • 2 gałązki mięty do dekoracji
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Brzoskwinie umyj i przekrój na połówki. Wyjmij ze środka pestki. Do rondelka wsyp cukier i delikatnie podgrzewaj, aż zrobi się z niego jasny karmel. Wtedy dodaj masło i wymieszaj. Odstaw, aby lekko ostygło. Zetrzyj imbir i pokrój wzdłuż wanilię. Dodaj do karmelu i wlej połowę mleka kokosowego. Pamiętaj, aby mleko było wcześniej zmiksowane, by połączyć śmietankę z wodą. Wstaw ponownie do zagrzania. Gdy tylko cały karmel rozpuści się, dodaj połówki brzoskwiń i gotuj ok. 5 minut. Przełóż gotowe brzoskwinie na półmisek i polej sosem. Na koniec wykorzystaj do dekoracji pozostałe mleko kokosowe. Udekoruj brzoskwinie listkami mięty i od razu podawaj.


Komentarze