Karmelowe eklerki z kremem chantilly

Karmelowe eklerki z kremem chantilly

  • 01:00
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    Ciasto ptysiowe:

    • 70 g mąki pszennej
    • 60 g masła
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka cukru
    • 60 ml wody
    • 60 ml mleka
    • szczypta soli

    Krem: 

    • 250 ml śmietanki 36%
    • 40 g cukru
    • 2 łyżki likieru jajecznego adwokat

    Polewa:

    • 70 g cukierków typu krówki
    • 2 łyżki wody

    Dekoracja:

    • 20 g cukru pudru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj ciasto ptysiowe: w rondelku zagotuj wodę z masłem, szczyptą soli oraz łyżeczką cukru. Dodaj mąkę i wymieszaj na gładkie ciasto. Kiedy mąka wchłonie gorącą wodę, do gorącego ciasta wbij jajka i ubij przy pomocy miksera na puszystą masę.

Rozgrzej piekarnik do temp. 200°. Na blachę rozłóż papier do pieczenia. Napełnij rękaw cukierniczy ciastem ptysiowym. Wyciskaj małe podłużne eklerki. Piecz przez ok. 15 min, aż wyrosną i będą zrumienione. Po upieczeniu ostudź i przekrój wzdłuż.

Przygotuj krem chantilly: ubij śmietankę na sztywną masę, dodaj cukier oraz adwokat.

Przygotuj polewę: krówki cukierki rozpakuj z papierków, rozgrzej w rondelku wraz z 2 łyżkami wody i mieszaj, aż do uzyskania gładkiej polewy.

Na połowę przepołowionych eklerów nałóż krem chantilly, a następnie nakryj je pozostałymi ciastkami. Ułóż eklerki na półmisku i polej strużkami toffi. Posyp jeszcze lekko cukrem pudrem.


Komentarze