Karminadle

Karminadle

  • 00:25
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
    • 200 g boczku surowego wieprzowego
    • 1/2 szkl. mleka
    • 1 bułka
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
    • 1 łyżka mąki
    • 3 łyżki bułki tartej
    • 2 łyżki oleju do smażenia
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Boczek przepuść przez maszynkę i wymieszaj z mięsem mielonym. Bułkę zalej 1/2 szklanki ciepłego mleka i poczekaj ok. 10 min aż nasiąknie. Następnie lekko ją odciśnij z nadmiaru mleka i dodaj do zmielonego boczku i mięsa. Dodaj jaja. Całość dopraw solą i pieprzem, dodaj kolendrę i wszystko dokładnie wymieszaj. Z tak przygotowanego mięsa uformuj dość płaskie kotlety wielkości dłoni. Bułkę tartą przesiej przez sitko i wymieszaj z mąką, następnie obtocz w niej kotlety.

Karminadle smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Pod koniec smażenia zmniejsz ogień i przykryj kotlety pokrywką – jeszcze chwilkę podgrzewaj. Podawaj na gorąco z ziemniakami z wody, ogórkami kiszonymi lub surówkami.


Komentarze

Podobne przepisy