Karp gotowany na parze

Karp gotowany na parze

  • 00:45
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 1 i ½ kg karpia
    • 100 g chudej wieprzowiny
    • 6–8 grzybów mun
    • 1 i ½ łyżeczki soli
    • 2 łyżki oleju sezamowego lub sojowego
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki cukru
    • 4 łyżki posiekanego na duże kawałki szczypioru
    • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
    • 4 łyżki bulionu lub wody
    • ½ łyżki mąki ziemniaczanej
    • 3–4 łyżki oleju
    • przyprawy: sól, pieprz

    Zasmażka:

    • 1 i ½ łyżki sosu sojowego
    • 4 łyżki wody
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Wypatroszoną rybę natrzyj wewnątrz i na zewnątrz solą i olejem sezamowym. Całość przykryj i odstaw. Połącz imbir i cukier z sosem sojowym. Do tak przygotowanej zalewy włóż wieprzowinę pokrojoną w jak najcieńsze paseczki i marynuj PORADA KONTEKSTOWA - MARYNOWANIE w niej mięso przez ok. 20–30 min.

Grzyby mun przygotuj według przepisu na opakowaniu. Do wkładki garnka do gotowania na parze włóż folię aluminiową. Na niej ułóż szczypior, a następnie wyjętą z oleju rybę. Gotuj rybę przez ok. 25 min.

Na patelni rozgrzej olej. Dodaj przygotowane wcześniej grzyby mun i smaż je 5 min. Następnie dodaj na chwilkę (ok. 45 sekund) mięso i wyłącz ogień. 

Przygotuj zasmażkę: wymieszaj mąkę z sosem sojowym oraz wodą. Wlej zasmażkę na patelnię z grzybami i mięsem i podgrzewaj do zgęstnienia. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Rybę wyciągnij z garnka, polej sosem i od razu podawaj z ryżem lub białym pieczywem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze