Karp pieczony z sosem maślano-piwnym

Karp pieczony z sosem maślano-piwnym

  • 00:30
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g filetu z karpia
    • 20 ml oliwy z oliwek
    • 60 g masła
    • 30 g cukru
    • 300 ml piwa jasnego
    • 40 g rodzynek
    • 1/2 cytryny
    • 40 g bułki tartej
    • 15 g mąki
    • 1/4 pęczka koperku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Z karpia wyjmij ości, następnie filet pokrój na porcje liczące po 130 g. Najlepiej jest kroić filet od głowy pod kątem, wtedy część ogonowa, która jest węższa, będzie podobnej długości. Rybę przełóż do miski, przypraw solą i pieprzem. Posiekaj koperek i dodaj do ryby. Wyciśniętym sokiem z cytryny przypraw rybę. Wymieszaj i odstaw do lodówki na czas przygotowania sosu.

W rondelku rozgrzej cukier na lekki karmel, dodaj bułkę tartą oraz masło. Jak tylko masło się rozpuści, wlej piwo. Obierz cytrynę ze skórki i pokrój na małe paski, następnie dodaj do sosu piwnego. Wsyp rodzynki. Sos odstaw.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°. Filety z karpia rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem skórą do góry. Polej z wierzchu oliwą i wstaw do pieczenia na ok. 10 minut. Sos podgrzej i wylej na półmisek. Upieczonego karpia poukładaj na sosie i przyozdób świeżymi gałązkami koperku.


Komentarze