Karp po polsku gotowany w piwie

Karp po polsku gotowany w piwie

  • 01:00
  • 4 porcje
  • 550 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 karp
    • 1 łyżka masła
    • 2 cebule
    • 2 pietruszki
    • 2 marchewki
    • 2 łyżeczki miodu
    • 500 ml jasnego piwa
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • świeżo mielony czarny pieprz
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy

Słowo od autora

Kuchnia staropolska słynęła z doskonałego przyrządzania ryb słodkowodnych, co przyznawali nawet tak wymagający cudzoziemcy jak odwiedzający Rzeczpospolitą Obojga Narodów Francuzi. Do naszych czasów przetrwały liczne stawy rybne założone w średniowieczu, jak te w okolicach Zatora w dawnym Księstwie Oświęcimsko-Zatorskim. Poniższy przepis liczy sobie kilkaset lat i kiedyś był wykorzystywany nie tylko w Wigilię.

  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

 Sprawionego i umytego karpia dzielimy na dzwonka, solimy, wkładamy do płaskiego, szerokiego rondla wysmarowanego masłem.

2

Dodajemy obrane i pokrojone w paseczki jarzyny.

3

Rozpuszczony w odrobinie wody miód.

4

Solimy, pieprzymy.

5

Zalewamy piwem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na silnym ogniu ok. 5 minut, zmniejszamy ogień i delikatnie gotujemy 10–15 minut.

Kawałki ryby wykładamy na półmisek, polewamy przecedzonym wywarem i posypujemy posiekaną natką pietruszki, podajemy.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze