Karp po żydowsku

Karp po żydowsku

  • 01:20
  • 6 porcji
  • Trudny

Składniki

    • 1 karp (ok. 1 i ½ kg)

    wywar:

    • 5 cebul
    • 1 i ½  litra wody
    • 1 łyżka cukru
    • 2 liście laurowe 
    • 5 ziaren ziela angielskiego
    • 1 łyżka soli

    galareta:

    • 4 - 5 łyżek żelatyny na 1 litr wywaru
    • 100 g rodzynek
    • 5 łyżek wody
    • cukier do smaku
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Karpia spraw, umyj, odetnij głowę i płetwy (nie wyrzucaj ich). Pokrój w dzwonka o szerokości ok. 4 cm, a następnie opłucz, posól i odstaw.

Przygotuj wywar: cebule pokrojoną w dużą kostkę oraz głowę i płetwy ryby zalej wodą. Przypraw solą, cukrem i gotuj wywar przez ok. 20 - 30 min. Uważaj, aby nie doprowadzić do wrzenia wywaru. Po 30 min dodaj karpia pokrojonego w dzwonka i ponownie gotuj przez ok. 25 min na bardzo wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU

Z wywaru wyjmij płetwy, głowę, większe ości oraz dzwonka ryby. Płetwy, głowę i ości wyrzuć, a porcje ryby lekko ostudź i ułóż na półmisku tak, aby potrawa przybrała kształt ryby. W wywarze pozostaw tylko cebulę.

Przyrządź galaretę: wywar z cebulą przetrzyj przez sito, dodaj sparzone rodzynki, sól i pieprz. Żelatynę rozpuść w 5 łyżkach zimnej wody (możesz dodać więcej wody, jeżeli żelatyna będzie za gęsta) i wymieszaj z połową szklanki gorącego wywaru.

Żelatynę wlej do pozostałego wywaru i zamieszaj. Podgrzewaj powoli, aż do momentu wrzenia. Pozostaw do ostygnięcia i chłodną galaretą zalej rybę. Z wierzchu możesz posypać karpia rodzynkami. Półmisek z rybą odstaw w chłodne miejsce.

Podawaj z chrzanem i pszennym pieczywem. Smacznego!


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze