Karp po żydowsku

Karp po żydowsku

  • 02:30
  • 6 porcji
  • 367 kcal
  • Trudny

Składniki

    • ​1 karp (ok. 1½ kg)
    • głowy i ogony z karpi przeznaczonych do opanierowania i usmażenia
    • 4 duże cebule
    • 1 marchewka
    • 50 g migdałów
    • 50 g rodzynek
    • 1 listek żelatyny
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • cukier
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Rybę sprawiamy, odcinamy głowę i ogon, wkładamy do garnka razem z pozostałymi głowami i ogonami, dodajemy marchewkę i 2 cebule pokrojone w talarki, solimy do smaku, zalewamy 1 l wody i gotujemy na małym ogniu 1½ godziny, odcedzamy.

2

Pozostałe cebule kroimy w kostkę, zalewamy połową wywaru i gotujemy do miękkości.

3

Rybę kroimy w dzwonka, zalewamy drugą połową wywaru, gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut.

4

Wyjmujemy ją łyżką cedzakową na głęboki półmisek, wywary łączymy, miksujemy.

5

Dodajemy rodzynki, sparzone i obrane ze skórki migdały, dodajemy żelatynę rozpuszczoną wedle przepisu na opakowaniu, doprawiamy solą, obficie pieprzem, nieco cukrem, zalewamy tym rybę na półmisku, odstawiamy na noc w chłodne miejsce.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze