Karp smażony

Karp smażony

  • 00:45
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 karp (do 1 i ½  kg)
    • mąka (ok. ½ szklanki)
    • 1 jajko
    • bułka tarta (ok. ¼ szklanki)
    • 4 łyżki oleju
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Karpia spraw, umyj, pokrój w dzwonka i natrzyj solą. Mąkę i bułkę tartą połącz ze sobą, a jajko roztrzep na oddzielnym talerzyku.

Obtocz dzwonka ryby w jajku, a następnie w mące wymieszanej z bułką. Smaż na rumiany kolor z obu stron (ok. 15 min). Zmniejsz ogień i dosmaż karpia na wolnym ogniu, pod przykryciem (ok. 10 min). Pod koniec dodaj masło.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze